TABURAN KLUSTER DAERAH PONTIAN

WhatsApp Image 2020 08 27 at 4.21.24 PM

 

 

PETUGAS TERKINI DI PUSAT INTERNET KG PERMATANG SEPAM

WhatsApp Image 2020 08 27 at 4.30.27 PM

 

 

Pusat Internet Kg Permatang Sepam, Pontian, Johor mengucapkan selamat datang dan terima kasih kepada anda yang sudi melawat laman portal komuniti kami.

 

Pengenalan Pusat Internet:

Apakah Itu Pusat Internet  (PI)?

Projek di bawah Inisiatif JalurLebar Negara PI menyediakan capaian internet jalurlebar secara kolektif kepada masyarakat setempat di premis terpilih di seluruh negara 524 PI telah dibina diseluruh negara (kawasan luar bandar).

Pusat Internet adalah antara projek yang terawal di bawah inisiatif Program Pemberian Perkhidmatan Sejagat (PPS) di mana PI yang pertama telah dibina pada tahun 2007. Pusat Internet atau sebelumnya dikenali sebagai Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) merupakan sebuah program yang dianjurkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dengan kerjasama TM Berhad dan MSD Digital Intelligence Sdn Bhd.

 

Objektif Pusat Internet  

Penyediaan perkhidmatan capaian internet dengan kelajuan sehingga 4Mbps di premis terpilih.

 

Tumpuan Kawasan luar bandar serta kumpulan yang kurang mendapat liputan di seluruh negara.

 

Status Sebanyak 592 PI telah siap dan beroperasi sepenuhnya.

 

Pusat Internet di bawah seliaan Telekom Malaysia sebanyak 396 P1IM di seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

 

Pusat Internet Boleh Membantu Anda:

      • Latihan Pembelajaran ICT
      • Bimbingan Penggunaan ICT
      • Penggunaan Komputer dan Peralatannya

 

 Mengenai PI Kg Permatang Sepam:

Pusat Internet Kg Permatang Sepam, Johor mula beroperasi pada tahun 2009. Pusat ini menempatkan 20 komputer yang canggih serta beberapa kemudahan lain seperti mesin potostat, mesin print, laminate dan lain – lain lagi. Pada awal penubuhan, pusat Internet ini dikenali sebagai Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK), namun diberi penjenamaan semula tahun lalu dengan panggilan Pusat Internet Kg Permatang Sepam.

Objektif PI Kg Permatang Sepam bagi membantu masyarakat dan sekitar meningkatkan taraf sosial dan ekonomi di samping berpeluang menikmati faedah melayari Internet seperti yang dirasai komuniti bandar, sekali gus merapatkan jurang digital antara penduduk luar bandar dengan bandar.

Dari sudut ekonomi, ia membolehkan penduduk kampung menceburi bidang perniagaan dengan memasarkan produk keluaran mereka di laman Internet melalui tunjuk ajar oleh 2 orang kakitangan di pusat ini.

PI mempunyai peralatan teknologi maklumat (IT) dengan penyambungan Internet yang menyediakan latihan dan penggunaan komputer kepada penduduk luar bandar.

Setakat ini, lebih dari 1, 414 ahli berdaftar di sini dan lebih dari 60, 000 pengguna yang menggunakan perkhidmatan kami sepanjang tempoh pembukaan Pusat Internet Kg Permatang Sepam, Johor.

Pusat Internet Kg Permatang Sepam dulunya dikenali sebagai Pusat Jalur Lebar Kg permatang Sepam mula beroperasi pada tahun 2009. Antara kemudahan yang disediakan adalah mesin cetak, mesin fotostat, mesin laminate, projector, dan skrin putih.

 

Pada tahun 2013 Pusat Internet Kg Permatang Sepam telah ditutup sementara untuk operasi menaiktaraf bangunan dan kemudahan. Terdapat 20 buah PC awam serta terdapat mesin fotostat, mesin binding, mesin laminate,smart board, mesin cetak dan tandas.