PENTERNAKAN

TERNAKAN KAMBING

  

Kandang ternakan kambing yang diusahakan oleh penternak Kg Parit Hj. Ariff. Kandang yang mempunyai lebih kurang 30 ekor kambing jantan dan betina terdiri daripada baka kambing kampung. Ternakan kambing ini menjadi salah satu sumber pendapatan sampingan, hiburan dan aktiviti riadah yang bermanfaat. Hasil ternakan juga dijual kepada penduduk setempat dengan harga yang berpatutan selain dapat menjana ekonomi penternak ini menyatakan beliau berniaga secara kecil-kecilan dan smbil beramal jariah kepada penduduk setempat.

Sedikit perkongsian mengenai ilmu penternakan kambing, sila layari laman web yang disertakan.

http://msagrofarm.blogspot.my/2011/10/projek-penternakan-kambing.html

 

AYAM KAMPUNG

 

Ternakan Ayam kampung ini diusahakan oleh En.Mohd Rizam dan isteri beliau secara kecil-kecilan di Kg.Permatang Sepam. Bermulanya dengan beberapa ekor ayam kini beliau telah mempunyai ratusan ekor ayam kampung. Pelanngannya terdiri daripada orang-orang kampung dan sekitar daerahPontian.Kepada sesiapa yang beminat untuk membeli ayam-ayam beliau boleh pergi ke laman web yang disertakan. 

TERNAKAN LEMBU

 

 

Ternakan lembu ini juga diusahakan oleh En. Mohd Rizam Bin Ismail dan isterinya.Terdapat lebih 10 ekor lembu yang diternak oleh beliau. Kepada sesiapa yang berminat untuk berurusan dengan beliau boleh terus ke laman web yang disertakan.